Μετά από 7 περίπου χρόνια, καταργείται το suffix του IPv6 πιλοτικού προγράμματος του ΟΤΕ. Δείτε και τις ανακοινώσεις στο twitter Ευχαριστούμε θερμά όλους σας για την συμμετοχή!Θ’ ακολουθήσει ενα τελευταίο post με κάποια στατιστικά για την χρήση του IPv6 στον ΟΤΕ

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση ν’ ανακοινωσουμε οτι εδώ και περίπου μια εβδομάδα, το σύνολο των παραγωγικών BRAS του ΟΤΕ, έχει αναβαθμιστεί ωστε να υποστηρίζει πλήρη dual-stack λειτουργία.

Οι συνδρομητές με IPv6-capable CPEs μπορούν ν’ αποκτήσουν και IPv6 πρόσβαση, απλώς ενεργοποιώντας την λειτουργικότητα IPv6 από το CPE τους. Δεν χρειάζεται καμμία αλλαγή στο @otenet.gr suffix

ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Σας ενημερωνουμε οτι ολοκληρωθηκε η πιλοτικη διαθεση στατικου IPv6 prefix. Οι εχοντες στατικο IPv6 prefix θα διατηρησουν την λειτουργικοτητα για ενα ευλογο χρονικο διαστημα αλλα δεν θα ικανοποιηθουν νεα αιτηματα. Θα υπαρξει νεωτερη ανακοινωση για την καταργηση των υπαρχοντων στατικων IPv6 prefixes.

Σας ευχαριστουμε για τη συμμετοχη και την πολυτιμη βοηθεια! :)

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον οδηγό

ο ΟΤΕ διαθέτει καινούριο αναβαθμισμένο firmware για τους κάτοχους του ZTE w300 (PSTN και ISDN). Το νέο firmware επιλύει διάφορα θέματα που υπήρχαν με το w300. Επειδή βελτιώνει κατά πολύ και το IPv6 featureset του CPE, συστήνουμε ανεπιφύλακτα την άμεση αναβαθμιση!

Κατεβάστε ο νέο firmware από το επίσημο site του ΟΤΕ ή απ’ ευθείας από το http://ipv6.ote.gr:

Annex A (PSTN)

Annex B (ISDN)

παρατήρηθηκε δυσλειτουργία σε υπάρχοντες static IPv4 χρήστες, κατα την ενεργοποίηση στατικού IPv6 prefix. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, θα παρέχεται δυναμικό IPv6 prefix στους static IPv4 χρήστες.

Στις 6 Ιουνίου, μεγάλοι πάροχοι περιεχόμενου/διαδικτυακών υπηρεσιών θα ενεργοποιήσουν την πρόσβαση (και) μέσω του πρωτοκόλλου IPv6 σε μόνιμη βάση. Το google, το youtube, το facebook και πολλές ακόμα ιστοσελίδες θα είναι διαθέσιμες (και) μέσω IPv6. Μεγάλοι service providers ανά τον κόσμο, όπως: XS4ALL, AT&T, TIME WARNER CABLE, FREE TELECOM και πολλοί άλλοι, συμμετέχουν στο World IPv6 Launch έχoντας δεσμευθεί ότι το 1% των συνδρομητών τους θα έχει ενεργοποιημένη πρόσβαση μέσω IPv6. Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Πιθανά προβλήματα χρηστών 

Sites που ενεργοποιούν το IPv6 δεν σημαίνει ότι δεν είναι προσβάσιμα μέσω IPv4. Οι χρήστες που δεν έχουν IPv6 σύνδεση συνεχίζουν να τα βλέπουν μέσω IPv4 όπως και πριν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στην σύνδεση τους με τα sites που συμμετέχουν στο World IPv6 Launch.

Πιθανό πρόβλημα: IPv6 Brokenness

Όταν ένας υπολογιστής έχει dual stack διασύνδεση και προσπαθεί να συνδεθεί σε κάποιο dual stack site, το λειτουργικό και ο internet browser (πιθανά) θα προτιμήσουν  πρώτα την σύνδεση μέσω IPv6 και αν αυτή δεν πετύχει, θα δοκιμάσουν μέσω IPv4.

Η περίπτωση να μην πετύχει η IPv6 σύνδεση και να επιλεγεί η IPv4 ονομάζεται IPv6 Brokenness. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα το αργό φόρτωμα  των dual stack ιστοσελίδων. Για το IPv6 Brokenness μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος σύνδεσης (πχ. tunnels), κάποια δυσλειτουργία του modem/router, κάποιο bug στο λειτουργικό σύστημα ή σε κάποια εφαρμογή (πχ browser, firewall).

Ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει με τέτοιο τρόπο το δίκτυο του, ώστε να είναι το ίδιο αποδοτικό και με IPv4 και με IPv6 και να μην εμφανίζεται IPv6 Brokenness. Υπάρχει περίπτωση όμως κάποιος χρήστης να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, κυρίως λόγω σφαλμάτων σε λειτουργικά συστήματα ή CPEs.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια πιο αναλυτική λίστα με πιθανά προβλήματα μετά το World IPv6 Launch.

Θ’ αντιμετωπίσω προβλήματα μετά τις 6/6/2012, με τον τρέχοντα εξοπλισμό/προγράμματα που διαθέτω? (test-ipv6.com)

Αν το αποτέλεσμα είναι 10/10 δεν τίθεται θέμα για IPv6 Brokeness. 

Σε διαφορετική περίπτωση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί restart του network controller (WiFi or LAN) του υπολογιστή ή restart του CPE.

Όλα τα παραπάνω θα περιορίζονται όσο θα διορθώνονται τα προβλήματα σε συσκευές και λογισμικό.

 Oι τελευταίες εκδόσεις των web browser Firefox και Chrome εφαρμόζουν μηχανισμούς (Happy Eyeballs) ώστε να ανιχνεύουν καθυστερήσεις στην σύνδεση μέσω IPv6 και να επιταχύνουν την σύνδεση με IPv4.

Γενικά, καλό είναι τα συστήματα να είναι ενημερωμένα με πρόσφατο λογισμικό.

Αυτή τη στιγμή, το 0.05% των συνδρομητών του ΟΤΕ έχει ενεργοποιημένη IPv6 πρόσβαση. Θέλετε να βοηθήσετε στην εξάπλωση του IPv6? Αν διαθέτετε IPv6-capable εξοπλισμό (πχ Huawei HG530), μπορείτε ν’αποκτήσετε IPv6 πρόσβαση πολύ εύκολα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ

νέα προσθήκη στα υποστηριζόμενα από το πιλοτικό CPEs, το Huawei HG530 το οποίο είναι και διαθέσιμο από τον ΟΤΕ

A static flavor of the IPv6 broadband trials is now available. In order to participate in the new trials and obtain a static IPv6 prefix, the following information is needed (via email to ipv6@otenet.gr) :

  • First/last name of the ConnX account owner
  • userid
  • telephone number

Users of the existing IPv6 trials can participate in the new service, which is provided on a trial basis. A static /56 prefix (256 subnets) will be assigned to each participating user. Service activation will be confirmed by OTE via email from ipv6@otenet.gr . Activation will be complete once the user resets his/her PPP session

Please note that  no personal details will be required other that the ones stated in this post. Also note that OTE will not ask for any other personal details concerning the IPv6 trials via email or otherwise

More information about OTE IPv6 trials here

νέο howto για OpenWRT routers στην ενότητα Υποστηριζόμενα CPE

Copyright OTE 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha