Στις 8 Ιουνίου 2011, εταιρείες όπως το Google, Facebook, Yahoo!, Akamai και Limelight Networks θα διαθέσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο μέσω IPv6 για 24 ώρες. Το γεγονός αυτό, γνωστό και ως World IPv6 Day (http://www.worldipv6day.org/) , διοργανώνεται από το Internet Society (http://www.isoc.org) κι έχει ως σκοπό την εξάπλωση του πρωτοκόλλου IPv6, αλλά και την ομαλότερη μετάβαση σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, θα συλλεχθούν χρήσιμα δεδομένα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ομαλότερη μετάβαση, των εταιρειών που σχετίζονται/δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, στο IPv6. Το IPv6 (Internet Protocol version 6) είναι η έκδοση 6 του Internet Protocol (IP) και σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξάντλησης των IPv4 διευθύνσεων (http://en.wikipedia.org/wiki/IPv4_address_exhaustion), αλλά και για να βελτιώσει την έκδοση 4 του πρωτοκόλλου IP που χρησιμοποιείται σήμερα.  H μετάβαση στο IPv6 κρίνεται απαραίτητη και αναπόφευκτη καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα εξαντληθούν πλήρως οι διευθύνσεις IPv4.

Ο ΟΤΕ συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα IPv6, προσφέροντας το περιεχόμενο του www.ote.gr μέσω IPv6 κατά τη διάρκεια της 8ης Ιουνίου 2011. Στα πλαίσια της μετάβασης, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου IPv6 σε όλο το IP δίκτυο κορμού του. Επιπλέον, προσφέρει  ευρυζωνικές υπηρεσίες (ADSL) μέσω IPv6 σε πιλοτική βάση και συμμετέχει σε διάφορες ομάδες δράσης/εργασίας που σχετίζονται με το IPv6 όπως: Eλληνική Ομάδα Δράσης IPv6, RIPE IPv6 Working Group. Περισσότερες πληροφορίες για το πιλοτικό αλλά και το IPv6 γενικότερα, μπορούν να βρεθούν στο http://ipv6.ote.gr και στον ιστότοπο της Ελληνικής Ομάδας Δράσης IPv6 http://www.ipv6-taskforce.gr

Στην πράξη, όταν ένα site είναι διαθέσιμο σε dual stack, αυτό σημαίνει ότι για την ίδια διεύθυνση (URL) υπάρχει αντιστοίχηση και σε IPv4 και σε IPv6 διευθύνσεις, δηλ. υπάρχουν DNS records τύπου Α και τύπου ΑΑΑΑ για το συγκεκριμένο URL. Όταν ένας υπολογιστής έχει dual stack διασύνδεση και προσπαθεί να συνδεθεί σε κάποιο dual stack site, το λειτουργικό και ο internet browser (πιθανά) θα προτιμήσουν πρώτα την σύνδεση μέσω IPv6 και αν αυτή δεν πετύχει, θα δοκιμάσουν μέσω IPv4.

Η περίπτωση να μην πετύχει η IPv6 σύνδεση και να επιλεγεί η IPv4 ονομάζεται IPv6 Brokenness. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα το αργό φόρτωμα των dual stack ιστοσελίδων ή ακόμα και το να μην εμφανίζονται καθόλου. Για το IPv6 Brokenness μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος σύνδεσης (πχ. tunnels), κάποια δυσλειτουργία του modem/router, κάποιο bug στο λειτουργικό σύστημα ή σε κάποια εφαρμογή (πχ browser, firewall).

Να τονίσουμε ότι το IPv6 Brokenness αφορά χρήστες με σύνδεση IPv6 οι οποίοι χρησιμοποιούν κάποιο dual stack host και προσπαθούν να συνδεθούν σε κάποιο dual stack site.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το IPv6 Brokenness υπάρχουν στο παρακάτω άρθρα: http://en.wikipedia.org/wiki/IPv6_brokenness

http://www.fud.no/ipv6

http://labs.ripe.net/Members/emileaben/6to4-why-is-it-so-bad

Κατά την διάρκεια του World IPv6 Day, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά sites θα είναι dual stack, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες κάποιος IPv6 χρήστης να έχει πρόβλημα σύνδεσης με dual stack sites.

Ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει με τέτοιο τρόπο το δίκτυο του, ώστε να είναι το ίδιο αποδοτικό και με IPv4 και με IPv6 ώστε να ελαχιστοποιηθεί το IPv6 Brokenness. Υπάρχει περίπτωση όμως κάποιος χρήστης να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, κυρίως λόγω σφαλμάτων σε λειτουργικά συστήματα ή CPEs.

Με αφορμή το World IPv6 Day το RIPE NCC προτείνει κάποιες λύσεις για χρήστες που τυχόν αντιμετωπίσουν πρόβλημα (πηγή RIPE IPv6 Eye Chart).

Η Microsoft διέθεσε μία “διόρθωση” (Resolving Internet connectivity issues on World IPv6 Day) ώστε τα Windows να προτιμούν το IPv4 σε σχέση με το IPv6 (κανονικά ισχύει το αντίστροφο). Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λειτουργία απενεργοποιείται αυτόματα μετά τις 10 Ιουνίου, μετά από επανεκκίνηση.

Όσοι χρήστες χρησιμοποιούν MAC OS προτείνεται να το αναβαθμίσουν στην τελευταία έκδοση του MAC OS X, καθώς εκδόσεις πριν την 10.6.5 (Snow Leopard) έχουν γνωστά προβλήματα τα οποία η Apple δεν έχει επιλύσει. Αν κάποιος χρήστης επιθυμεί να απενεργοποιήσει το IPv6 σε MAC OS X, μπορεί να το κάνει ως εξής: System Preferences -> Network -> Advanced -> TCP/IP -> Configure IPv6 -> Off.

Επίσης η υπηρεσία των Windows ICS (Internet Connection Sharing) μπορεί να επηρεάσει την σύνδεση με IPv6 κάποιου MAC host, αν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται η απενεργοποίηση αυτής της υπηρεσίας.

 Τέλος καλό θα είναι οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις των web browser καθώς επιλύουν προβλήματα παλαιότερων εκδόσεων σχετικά με το IPv6.

Να τονίσουμε ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι χρήστες του πιλοτικού IPv6 του OTE δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα συνδεσιμότητας, είτε με IPv6, είτε με IPv4 κατά την διάρκεια του World IPv6 Day.

Για αναφορά τυχόν προβλημάτων ή άλλων ερωτήσεων οι χρήστες του πιλοτικού IPv6 μπορούν να στείλουν ένα mail στο ipv6@otenet.gr ή να γράψουν στα σχόλια αυτής της ανάρτησης.

3 Responses to “World IPv6 Day: μερικές χρήσιμες πληροφορίες”

 1. Πώς πάει το πιλοτικό ipv6; Δεν βλέπω πολλή κίνηση εδώ από τον Ιούνιο. Σκέφτομαι να αλλάξω πάροχο στον ΟΤΕ για να έχω ipv6. Έχω το Gennet Oxygen router και του έχω βάλει το ipv6 firmware. Αν ο ΟΤΕ θέλει να έχει περισσότερους ipv6 χρήστες, γιατί δεν δίνει μια προσφορά σε συνδρομητές της Wind όπως εγώ που έχουν ήδη Gennet; Και εφ’ όσον ο ΟΤΕ έχει ετοιμαστεί για το ipv6 πανελλαδικά εδώ κι ένα χρόνο, γιατί δεν προχωράει λίγο παραπέρα από πιλοτικό (π.χ. έκπτωση σε συνδρομητές που χρησιμοποιούν ipv6);

  • Δεν πιστεύουμε ότι είναι λογικό να γίνει έκπτωση σε κάποιους συνδρομητές επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο router. Επίσης γενικότερα το IPv6 δεν είναι λόγος για να γίνει κάποια προσφορά..
   Το IPv6 είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας δικτυακών συσκευών το οποίο σε λίγα χρόνια θα είναι απαραίτητο στα δίκτυα επικοινωνιών και ο ΟΤΕ θέλει να είναι έτοιμος να το υποστηρίξει στα πλαίσια του να μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πελάτες του.

 2. σχετικά με το “IPv6 subnet calculator”
  ένας πολύ ανώτερος 100% ελληνικός

  http://ipduh.com/el/ipv6/cidr/

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright OTE 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha