Στις 6 Ιουνίου, μεγάλοι πάροχοι περιεχόμενου/διαδικτυακών υπηρεσιών θα ενεργοποιήσουν την πρόσβαση (και) μέσω του πρωτοκόλλου IPv6 σε μόνιμη βάση. Το google, το youtube, το facebook και πολλές ακόμα ιστοσελίδες θα είναι διαθέσιμες (και) μέσω IPv6. Μεγάλοι service providers ανά τον κόσμο, όπως: XS4ALL, AT&T, TIME WARNER CABLE, FREE TELECOM και πολλοί άλλοι, συμμετέχουν στο World IPv6 Launch έχoντας δεσμευθεί ότι το 1% των συνδρομητών τους θα έχει ενεργοποιημένη πρόσβαση μέσω IPv6. Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Πιθανά προβλήματα χρηστών 

Sites που ενεργοποιούν το IPv6 δεν σημαίνει ότι δεν είναι προσβάσιμα μέσω IPv4. Οι χρήστες που δεν έχουν IPv6 σύνδεση συνεχίζουν να τα βλέπουν μέσω IPv4 όπως και πριν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στην σύνδεση τους με τα sites που συμμετέχουν στο World IPv6 Launch.

Πιθανό πρόβλημα: IPv6 Brokenness

Όταν ένας υπολογιστής έχει dual stack διασύνδεση και προσπαθεί να συνδεθεί σε κάποιο dual stack site, το λειτουργικό και ο internet browser (πιθανά) θα προτιμήσουν  πρώτα την σύνδεση μέσω IPv6 και αν αυτή δεν πετύχει, θα δοκιμάσουν μέσω IPv4.

Η περίπτωση να μην πετύχει η IPv6 σύνδεση και να επιλεγεί η IPv4 ονομάζεται IPv6 Brokenness. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα το αργό φόρτωμα  των dual stack ιστοσελίδων. Για το IPv6 Brokenness μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος σύνδεσης (πχ. tunnels), κάποια δυσλειτουργία του modem/router, κάποιο bug στο λειτουργικό σύστημα ή σε κάποια εφαρμογή (πχ browser, firewall).

Ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει με τέτοιο τρόπο το δίκτυο του, ώστε να είναι το ίδιο αποδοτικό και με IPv4 και με IPv6 και να μην εμφανίζεται IPv6 Brokenness. Υπάρχει περίπτωση όμως κάποιος χρήστης να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, κυρίως λόγω σφαλμάτων σε λειτουργικά συστήματα ή CPEs.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια πιο αναλυτική λίστα με πιθανά προβλήματα μετά το World IPv6 Launch.

Θ’ αντιμετωπίσω προβλήματα μετά τις 6/6/2012, με τον τρέχοντα εξοπλισμό/προγράμματα που διαθέτω? (test-ipv6.com)

Αν το αποτέλεσμα είναι 10/10 δεν τίθεται θέμα για IPv6 Brokeness. 

Σε διαφορετική περίπτωση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί restart του network controller (WiFi or LAN) του υπολογιστή ή restart του CPE.

Όλα τα παραπάνω θα περιορίζονται όσο θα διορθώνονται τα προβλήματα σε συσκευές και λογισμικό.

 Oι τελευταίες εκδόσεις των web browser Firefox και Chrome εφαρμόζουν μηχανισμούς (Happy Eyeballs) ώστε να ανιχνεύουν καθυστερήσεις στην σύνδεση μέσω IPv6 και να επιταχύνουν την σύνδεση με IPv4.

Γενικά, καλό είναι τα συστήματα να είναι ενημερωμένα με πρόσφατο λογισμικό.

Αυτή τη στιγμή, το 0.05% των συνδρομητών του ΟΤΕ έχει ενεργοποιημένη IPv6 πρόσβαση. Θέλετε να βοηθήσετε στην εξάπλωση του IPv6? Αν διαθέτετε IPv6-capable εξοπλισμό (πχ Huawei HG530), μπορείτε ν’αποκτήσετε IPv6 πρόσβαση πολύ εύκολα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright OTE 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha